Lunder Residence

The sloping site lies in the northeast of ‘Tirana East Gate (TEG)’ shopping mall, outside Tirana. In accordance with the urban regulations of the region, the initial mass has been positioned within the required distances from the borders of the site and the main traffic to the north. After opening up the center, the surrounding mass has been separated into two L-shaped buildings. By placing the northern building on higher ground, views open up towards the surrounding area. The tail of the northern building rises slightly on columns to evoke the feeling of floating, freeing the views from the other building. The oasis-like gardens in the center have been carefully arranged as terraces with pedestrian pathways surrounded by trees, where residents can go out for walks and rest quietly away from noise.